Wat komt er allemaal kijken bij re-integratie?

Je hebt vast wel eens vaker gehoord over ziekteverzuim. Wanneer een medewerker voor een langere periode niet aan het werk kan, is diegene met ziekteverzuim en wordt er samen met de bedrijfsarts gekeken hoe het herstel zo spoedig mogelijk kan verlopen. Als de werknemer eenmaal weer aan het werk mag, verloopt dit door middel van re-integratie. De werknemer én werkgever moet dan allebei werken aan een effectieve re-integratie. Hier vertellen wij dan ook graag meer over in dit artikel. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Welke soorten re-integratie zijn er?

Het re-integratietraject kan onderverdeeld worden in twee delen. Het eerste gedeelte heet eerste spoort re-integratie. Het tweede spoor traject heet dan ook tweede spoor re-integratie. Bij het eerste spoor gaat de werknemer weer aan de slag bij de huidige werkgever. Het kan zijn dat de werknemer zijn of haar huidige werk weer kan oppakken of verder kan gaan met de functie met een paar aanpassingen als bepaalde delen niet goed meer uitgevoerd kunnen worden door het ziekteverzuim. Het tweede spoor komt aan bod als de werknemer de werkzaamheden niet meer kan hervatten bij de huidige werkgever. De werknemer krijgt dan passend werk bij een andere werkgever.

Begeleiding

Tijdens het re-integreren zal er altijd een externe vertrouwenspersoon helpen en de werknemer begeleiden. Zo wordt er gekeken hoe de werknemer op een gezonde manier de werkzaamheden zo snel mogelijk kan hervatten en kan de werknemer voor vragen en advies terecht bij de vertrouwenspersoon. Hiernaast zal er ook een bedrijfsarts meehelpen. Diegene kan inschatten wat de staat is van de ziekte en wanneer de werknemer weer aan het werk zou kunnen gaan. De bedrijfsarts mag geen persoonlijke informatie delen met de werkgever. Er mag uitsluitend gedeeld worden of de werknemer ziek is, hoe lang het traject ongeveer zou kunnen gaan duren en welke maatregelen er getroffen kunnen worden om het herstel te versnellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *