Wat is procurement?

Wanneer je een eigen bedrijf hebt dan begrijp jij als geen ander hoe belangrijk het is om succesvol te zijn. Een goed lopende onderneming heeft niet alleen een sterke naamsbekendheid, maar kan ook de juiste keuzes maken. Hierbij kan je denken aan het kiezen van leveranciers, goederen en transport. Natuurlijk kan je als ondernemer altijd vertrouwen op jouw onderbuikgevoelens. Toch maken steeds meer bedrijven gebruik van keuzes aan de hand van procurement. Maar wat is procurement nou eigenlijk? In deze blog gaan wij jou hier alles over vertellen. 

Kosten en uitgaven bijhouden

Vandaag de dag hebben veel bedrijven moeite met het bijhouden van alle kosten en uitgaven. Dit komt voornamelijk doordat er steeds vaker wordt gewerkt met eenmalige leveranciers. Hierdoor ontstaan onnodige werkzaamheden bij de administratie. Een administratief medewerker is namelijk veel tijd kwijt aan het controleren van al deze eenmalige facturen. Daarnaast raken deze medewerkers vaak het overzicht van verplichtingen kwijt. Dit alles samen zorgt ervoor dat er geen optimale besteding van middelen is. Hartstikke zonde!

Het belang van procurement

Door als bedrijf gebruik te maken van procurement krijg je weer grip op je kosten en uitgaven. Procurement omvat immers alle activiteiten die gericht zijn op het beheersen en sturen van inkomende goederen. Dit klinkt wellicht als een gewoon inkoopproces, maar er komt meer bij kijken. Hierbij kan je denken aan voorraadbeheer, transport en relaties onderhouden. Bij procurement is het noodzakelijk om goed en strategisch na te denken over het doen van een aankoop. Het doel is hierbij om meer waarde toe te voegen voor het bedrijf. Natuurlijk streef je ook naar kostenefficiënt inkopen zonder kwaliteitsverlies. 

Geautomatiseerd inkoopproces

Heeft jouw bedrijf veel verschillende leveranciers? Dan weet jij hoe lastig het kan zijn om al deze relaties te onderhouden. Om dit een stuk gemakkelijker te maken, kan je voor ondersteunende software kiezen. Dit heet E-procurement en hiermee automatiseert jouw inkoopproces volledig. Twee goede voorbeelden hiervan zijn Basware en Kofax. Met een geautomatiseerd inkoopproces kan je ongeveer 75% besparen op je totale proceskosten. Van inkoopcontracten tot aan budgetbeheer. De E-procurement biedt vele voordelen en integreert gemakkelijk verschillende administratieprocessen. Daarnaast voeg je meer waarde toe aan jouw bedrijf door de standaardisering van de inkoopprocessen. Hiermee verklein je onder andere risico’s. Er is immers geen sprake meer van handmatige betalingen, waardoor de kans op fouten bijna nihil is. Ontdek het gemak en laat jouw bedrijf ook op rolletjes lopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *