Een bewijs van goed gedrag wordt een vog ook wel genoemd, het is een bewijs dat je verleden geen bezwaar oplevert voor je nieuwe baan. Voor bepaalde beroepen is een vog verplicht, dit is onder andere het geval bij taxichauffeurs of onderwijzer. Ga je werken bij een financiële instelling of werken met persoonsgegevens dan moet je ook een vog aanvragen. Een vog is niet alleen door particulieren aan te vragen, ook bedrijven kunnen een bewijs van goed gedrag aanvragen. Bedrijven kunnen op deze manier ook hun integriteit laten zien aan partners, overheden of andere bedrijven.

Hoe kom je in het bezit van een VOG

vog aanvragen

Van je nieuwe werkgever krijg je een aanvraagformulier, deze moet het formulier ondertekenen en het doel vermelden van de aanvraag. Het is ook mogelijk om een aanvraag te doen bij het Centraal Orgaan verklaring Omtrent Gedrag. Heb je de vog aangevraagd dan krijg je deze wel of niet, een verklaring voor je gedrag bestaat niet. Heb je geen strafbare feiten dan krijg je een vog, heb je wel feiten dan wordt er gekeken of je strafbare verleden relevant is voor de functie die je gaat uitoefenen. Met alcohol achter het stuur kan als taxichauffeur natuurlijk niet, maar ga je bij een bank werken is het niet zo relevant.

vog aanvragen

Een vog aanvragen kun je in diverse gevallen doen, vaak wordt het gedaan als je een nieuwe baan betrekt. Maar ook als je als vrijwilliger gaat werken kan er om een vog worden gevraagd. Ook kan een vog worden gevraagd bij het aanvragen van een visum, of als je lid wordt van een schietvereniging.