Stappenplan voor ontslag met wederzijds goedvinden

Hebben jij en je werkgever onlangs een heftige discussie gehad en kunnen jullie het hierover niet eens worden? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om een andere baan te zoeken. Zeker wanneer je werkgever heeft aangegeven dat het beter is dat je vertrekt. Maar hoe moet je dit aanpakken? Vandaag de dag zijn er twee manieren om akkoord te gaan met een eventueel ontslag. Het gaat hierbij om ontslag met wederzijds goedvinden of opzegging met instemming. In deze blog lees je een stappenplan over hoe je een ontslag met wederzijds goedvinden het beste kan aanpakken. Lees snel verder en regel jouw ontslag in een handomdraai!

1. Ga niet direct akkoord

Wanneer je met jouw werkgever om de tafel moet vanwege een beëindigingsovereenkomst, dan is het belangrijk om te onthouden dat je niet direct akkoord moet gaan. Een werkgever zal in dit document namelijk altijd zaken zetten die voor het bedrijf voordelig zijn. Dit is niet zo gek, want geen enkel bedrijf betaald graag een ontslagvergoeding. Om te voorkomen dat je benadeeld wordt is het verstandig om je na het gesprek met je werkgever langs een Juridisch Loket te gaan. Deze instantie kan jou namelijk meer informatie geven over zaken, zoals: de ontslagvergoeding, opzegtermijn en concurrentiebeding. 

2. Vaststellingsovereenkomst opstellen

Weet je inmiddels of alles dat in de beëindigingsovereenkomst staat klopt? Dan is het tijd om de definitieve vaststellingsovereenkomst te maken. Dit doe je door opnieuw in gesprek te gaan met je werkgever. Tijdens dit gesprek is er de mogelijkheid om nog te onderhandelen over de einddatum van je arbeidsovereenkomst en de ontslagvergoeding. Zeker de moeite waard als je dankzij het Juridisch Loket weet dat je werkgever je probeert te benadelen!

3. Transitievergoeding en WW-uitkering

Natuurlijk heb je bij een ontslag met wederzijds goedvinden recht op een WW-uitkering. Hiervoor hoef je slechts aan een paar eisen te voldoen. Welke dit zijn lees je gemakkelijk op de site van het UWV. Bovendien hoeft je werkgever bij een ontslag met wederzijds goedvinden het ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Toch is het belangrijk om te weten dat je bij dit type ontslag geen wettelijke transitievergoeding krijgt, omdat er immers al een ontslagvergoeding is afgesproken met je werkgever. De hoogte van deze vergoeding moet je hierdoor bepalen in een persoonlijk gesprek met je werkgever.

4. Bedenktermijn 

Heb recent de vaststellingsovereenkomst getekend? Onthoud dan dat hierbij een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen geldt. Dit moet je werkgever verplicht in de beëindigingsovereenkomst vermelden. Wanneer je werkgever dit niet heeft gedaan, dan heb je zelfs recht op een bedenktermijn van 21 dagen. Heb jij je toch bedacht? Laat jouw werkgever dit zo snel mogelijk schriftelijk weten. De werkgever moet jouw schriftelijke brief binnen deze bedenktermijn hebben ontvangen om de overeenkomst via de kantonrechter te kunnen ontbinden. Natuurlijk hoef je in deze brief niet te vermelden waarom jij je bedacht hebt. 

Voorkom spijt 

Door alle stappen in dit stappenplan op te volgen, weet je zeker dat er niets misgaat bij het uitvoeren van een ontslag met wederzijds goedvinden. Een tip die we willen meegeven is dat het belangrijk is om je van tevoren te laten adviseren door een Juridisch Loket. Op deze manier voorkom je dat je achteraf spijt hebt dat je met bepaalde zaken akkoord bent gegaan. Wanneer ga jij het gesprek met je werkgever aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *