Hoe bereidt u zich voor op de AVG?

 • Privacy

Hoe bereidt u zich voor op de AVG?

By |2018-07-21T13:40:56+02:0014 december 2017|Categories: AVG, Blog|Tags: |0 Comments

Onlangs berichtten wij u over de invoering van de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die van toepassing wordt per 25 mei 2018. Hiermee wordt de privacy wetgeving in heel Europa gelijk getrokken.

De Wet houdt kort gezegd in dat natuurlijke personen meer mogelijkheden krijgen om voor zichzelf op te komen bij de verwerking van hun gegevens. Organisaties die deze persoonsgegevens verwerken krijgen op grond van de AVG meer verplichtingen ten aanzien van de vastlegging en het gebruik van persoonsgegevens.

Natuurlijke personen hebben onder de AVG nog steeds het recht om hun gegevens in te zien, te corrigeren of te verwijderen. Daarnaast krijgen ze nieuwe rechten om bijvoorbeeld hun gegevens volledig te laten wissen of over te laten dragen naar een andere instantie.

Als dienstverlener faciliteert u deze rechten voor uw klanten waar het gaat om gegevens in uw eigen administratie, maakt u (contractuele) afspraken met samenwerkende partijen inzake deze gegevens en kunt u klanten adviseren over hun rechten ten aanzien van data die elders vastgelegd is. Dat gaat echter niet vanzelf en vraagt voor de meeste organisaties nog wel een behoorlijke aanpassing van beleid, werkwijzen, communicatie en systeemondersteuning.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een visual uitgegeven die de AVG in een notendop laat zien en daarnaast een stappenplan opgesteld voor de voorbereiding. Het stappenplan bestaat uit de volgende 10 stappen:

 1. Bewustwording
 2. Rechten van betrokkenen
 3. Overzicht verwerkingen
 4. Data protection impact assessment (DPIA)
 5. Privacy by design & privacy by default
 6. Functionaris voor de gegevensbescherming
 7. Meldplicht datalekken
 8. Bewerkersovereenkomsten
 9. Leidende toezichthouder
 10. Toestemming

Stap 1 helpen we u mee door het onderwerp op te nemen in onze berichten en de nieuwsbrief. Het is belangrijk dat iedereen in uw organisatie op de hoogte is van de invoering van de AVG en wat dit inhoudt. Dat begint met de hoofdlijnen en zal steeds verder uitgediept worden. Die opbouw volgen we ook in onze berichten.

We houden diverse bronnen op dit gebied bij, waaronder de KvK website, de berichten van de Autoriteit Persoonsgegevens en de thema nieuwsbrieven van DFO specifiek voor financieel dienstverleners. U kunt deze bronnen zelf ook raadplegen via de links hieronder.

Momenteel worden wij met enige regelmaat benaderd door bedrijven om het gehele proces rond invoering AVG te begeleiden en zullen wij onze bestaande klanten ook nog persoonlijk benaderen voor hun wensen op dat vlak. Hebt u ook vragen over de AVG of wilt u ondersteuning om voor uw klanten vanaf 25 mei 2018 AVG-proof te zijn, laat het ons even weten.

Bronnen:

Dossier AVG

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Service

Wanneer u vragen heeft of support zoekt dan kunt u tijdens kantooruren terecht bij onze Servicedesk.

SparklingCRM Servicedesk is bereikbaar via:
T. +31 (0)33 2067 700
E. service@sparklingcrm.nl


Kantooradres (Servicedesk):
Van ’t Hoffstraat 28e
3863 AX NIJKERK

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Ok